Karel Hynek Mácha v české kultuře v letech 1989 - 2017 - Toumiová, Fatima (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce sleduje Karla Hynka Máchu jako specifický fenomén české kultury, jehož působnost se projevuje v řadě uměleckých oblastí (literatura, výtvarné umění, divadlo, film) a který proniká i do různých souvislostí politických, ideových či obecně kulturních. Pozornost bude upřena k současnosti, k letům 1989 - 2017, význačným časovým bodem přitom bude rok 2010, kdy bylo slaveno významné jubileum dvě stě let od Máchova narození. Cílem práce je vytvořit komplexní přehled Máchovy recepce v uvedeném období, jehož jednotlivé příklady budou podrobně analyzovány vzhledem k svému významu i předchozí tradici.
Karel Hynek Mácha in the Czech Culture from 1989 till 2017