A case study comparing discursive strategies employed by a child at both pre and early school years as they seek to make sense of the world that surrounds them - Šimková, Marie (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce si klade za cíl analyzovat narativní interakci mezi dítětem (Natálkou) a dospělou osobou s ohledem na diskurzivní strategie v kontextu představivosti a kreativity. Ve své práci jsem použila metodu konverzační analýzy, kterou jsem následně aplikovala na transkripční přepisy audio nahrávek, jež byly pořízeny během dvou časových obdobích: v roce 2018 a na přelomu roku 2020 při interakci mezi Natálkou a mnou. Analýza dat odhalila, že v repertoáru dítěte byly přítomny následující praktiky: (1) spojování dvou či více epizod ve vyprávění, (2) kladení otázek, (3) oddělování jednotlivých témat a (4) použití dalších diskurzivních elementů, konkrétně humoru, zveličování či nadsázky a vyjednávacích taktik. První část práce se podrobně věnuje diskurzivním praktikám a vysvětluje rozdíly mezi představivostí a kreativitou. Tato případová studie následně mapuje jakým způsobem se v průběhu dvou let vyvinulo použití zkoumaných strategií a charakterizuje, jak tyto změny reflektují kognitivní vývoj dítěte.
A case study comparing discursive strategies employed by a child at both pre and early school years as they seek to make sense of the world that surrounds them
Keywords: interakce; vývoj dětského narativu; diskurzivní praktiky; představivost a kreativita; kognitivní vývoj; konverzační analýza; interaction; child narrative development; discursive strategies; imagination and creativity; cognitive development; Conversation Analysis