Mírové a teroristické použití Polonia-210. - Matějka, Václav (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce přibližuje a charakterizuje vlastnosti Polonia-210. Zabývá se minulým i současným použitím radioizotopu Polonia-210 v rukách nenásilných organizací ale i teroristických skupin. Uvažuje o možnosti použití Polonia-210 jako nástroje teroristů. Poukazuje na případ z listopadu roku 2006, kdy byl v Londýně otráven bývalý agent KGB Alexander Litviněnko. Tehdy bylo Polonium-210 poprvé v historii použito jako prostředek otravy. Dále zhodnocuje způsoby, jakými by mohlo být Po-210 zneužito a jeho dostupnost za účelem teroristického útoku. Hodnotí možnosti zisku z komerčně dostupných produktů, ale také možnost zisku z některého státem kontrolovaného jaderného reaktoru. Popsán je zde problém vnitřní kontaminace u člověka, průběh vnitřního ozáření a dále problém detekce v okolním prostředí. Hlavním cílem této práce je shromáždit co nejvíce dostupných informací a následně je zpracovat do logického celku. Čitatel tak získá ucelený náhled na kompletní problematiku radioizotopu Polonia-210.
Peace and terror use of Polonium-210.
Keywords: Polonium-210; zdroje Po-210 ; případ Litviněnko; statické eliminátory (antistatické štětce); Polonium-210; Po-210 sources; Litvinenko case; static eliminators (antistatic brushes)