Posouzení efektivnosti komunikace krizových štábů Jihočeského kraje při vzniku mimořádné události a krizové situace - Čurda, Slavomír (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá problematikou komunikace mezi jednotlivými krizovými štáby (ORP a Kraje) a obcí spadajících do správního obvodu ORP Č. Krumlov. Cílem práce bylo posoudit komunikaci Krizového štábu Jihočeského kraje, ORP Český Krumlov, obcí spadajících do správního obvodu ORP Český Krumlov, při vzniku mimořádné události a krizové situace a navrhnout případná doporučení na zvýšení její efektivnosti. Pro účely naplnění zadaného cíle byly formulovány tyto výzkumné otázky: Posouzení efektivnosti komunikace mezi Krizovým štábem Jihočeského kraje a Krizovým štábem ORP Český Krumlov. Posouzení efektivnosti komunikace mezi Krizovým štábem ORP Český Krumlov a obcemi spadajících do správního obvodu ORP Český Krumlov. Práce je rozčleněna do dvou částí, a to do části teoretické a do části praktické. Teoretická část byla sepsána na základě rešerše právních norem. Jednalo se o zákon č. 128/2000 Sb., o obcích, 129/2000 Sb., o krajích, 239/2000 Sb., o IZS, 240/2000 o krizovém řízení, 241/2000 Sb., o HOPKS. Dále se jednalo o rozbor některých částí krizového plánu kraje a krizového plánu ORP. První kapitola obsahuje základní pojmy, týkající se krizového řízení a vysvětlen pojem mimořádná událost. Další kapitola se zabývá orgány krizového řízení na jednotlivých úrovních (orgány krizového řízení kraje, orgány krizového řízení ORP, orgány krizového řízení obce). V následující kapitole byla definována pravidla krizové komunikace mezi krizovými orgány (krizová komunikace na úrovni kraje, ORP a obce) ve spolupráci s hasičským záchranným sborem. Poslední kapitoly popisují operační a informační střediska HZS kraje, krizový štáb ORP a krizový štáb kraje, kde jsou definované základní úkoly týkající se krizové komunikace a dále zasílané standardizované dokumenty. Praktická část se zabývala vlastním výzkumem. Byla popsána metodika výzkumu, kde byly stanoveny jednotlivé metody a činnosti, pro získání potřebných a důležitých informací. Pro posouzení komunikace krizového štábu Jihočeského kraje, ORP Český Krumlov, obcí spadajících do správního obvodu ORP Český Krumlov byly využity materiály dvou mimořádných událostí, přerostlých v krizové situace, kdy byl vyhlášen krizový stav. Jednalo se povodeň velkého rozsahu, která nastala v roce 2013 na území Jihočeského kraje a štábní cvičení "ZÓNA" 2015, kdy mezi sebou cvičily orgány krizového řízení kraje, ORP a obcí.
Rating the efficiency of crisis staffs communication of South Bohemian region when abnormal incident and crisis situation occures
Keywords: krizový štáb; krizová komunikace; krizový plán; krizová dokumentace; crisis staff; crisis situation; crisis plan; crisis documentation