Programy podpor MSP a jejich aplikace na vybraný podnik. - Nejedlý, Jiří (Jihočeská univerzita, 2007)
Hlavním cílem práce bylo provedení analýzy programů přímých podpor pro MSP poskytovaných státem, Evropskou unií a komerční sférou, dále popsání postupu získání podpory ve vybrané firmě a posouzení přínosu podpory v konkrétním podniku. Podporovat MSP je rozumné a pragmatické, protože tento segment významně přispívá k rozvoji celého národního hospodářství, zvyšuje zaměstnanost, spoluvytváří zdravé podnikatelské prostředí a rozvíjí jednotlivé obce, města a regiony. Dotaci je nutno chápat jako bonus pro ty, kteří jsou schopni realizovat svou strategii i bez zdrojů operačních programů. Podpora se ale týká jen stabilních podniků, operační programy pomáhají MSP dynamizovat jejich růst a rozvoj, nejsou určeny k záchraně podniků s problémy.
Small a medium enterprise support programs and their applications to selected company.
Keywords: přímá podpora MSP; národní programy podpory; operační programy EU; programy bankovní sféry; podnikatelský záměr vybrané společnosti; dotační proces; zhodnocení přínosu podpory pro firmu; návrhy aktuálně vyhlášených programů a produktů banky pro MSP vhodných pro vybraný podnik.; direct support for middle-sized companies; national programmes; operational programmes EU; the support by the banking sector; the process of realisation of particular business plan with the contribution of grant from the EU structual founds; economic benefit for the company; suggestions of possibilities of currently valid and approved programmes.