Přeshraniční spolupráce EU s vybraným státem (Rakousko) - Pumprová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Hlavním tématem bakalářské práce je analýza přeshraniční spolupráce mezi vybraným státem (Rakousko) a členskými státy EU. Teoretická část je věnována studiu, sběru dat a následné analýzy literárních zdrojů v oblasti přeshraniční spolupráce s důrazem na regionální politiku Evropské unie. Obecně je v této části vymezena problematika související s přeshraniční spoluprací (např. pojem přeshraniční spolupráce, programový rámec, cíle atd.)v programovém období 2007 2013 a 2014 2020. Praktická část je zaměřena na jednotlivé operační programy INTERREG IV vztahující se přímo k dané oblasti. Tato část spočívá v komplexní charakteristice jednotlivých operačních programů (silné a slabé stránky, prioritní osy, finanční alokace). Následně je též provedena analýza operačních programů INTERREG V. Poslední praktická část je zaměřena na analýzu vybraných zrealizovaných úspěšných projektů, které odpovídají programovému období 2007-2013 přímo se vztahující k dané oblasti a byly financovány z operačního programu INTERREG IV. Závěrem práce jsou navržena doporučení pro zlepšení stávající situace, a to z pohledu nového programového období 2014-2020.
Cross-border cooperation of the EU with the selected state (Austria)
Keywords: Regionální politika; Program INTERREG; Evropká územní spolupráce; Operační programy; Projekty; Regional policy; INTERREG Program; European Territorial Cooperation; Operational programs; Projects