Pohled rodičů intaktních dětí na integraci a inkluzi dětí s postižením do mateřské školy - Kolmanová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem práce je zjistit názory rodičů na integraci a inkluzi dětí s postižením do mateřských škol. Teoretická část obsahuje historický vývoj v péči o osoby se zdravotním postižením, dále vysvětlení základních pojmů, jako jsou: intaktní děti, osoby se specifickými vzdělávacími potřebami, zdravotní postižení a jeho rozdělení, dále pojmy integrace a inkluze, předškolní integrace. V teoretické části je také kapitola o postoji rodičů k integraci a inkluzi, a také kapitola o předsudcích naší společnosti. Praktická část se opírá o poznatky získané z dotazníku, který byl rozeslán pomocí internetové sítě rodičům intaktních dětí navštěvujících některou z mateřských škol po celé České republice.
View of parents of intact children on the integration and inclusion of children with disabilities in kindergarten
Keywords: Integrace; Inkluze; Dítě se specifickými vzdělávacími potřebami; Zdravotní postižení; Rodiče; Integration; Inclusion; A child with specific educational needs; Disability; Parents