Nevhodné chování učitele - Hynek, Jan (Jihočeská univerzita, 2023)
Hlavním tématem práce je explorace fenoménu nevhodného chování učitelů. Úvodní teoretická báze se věnuje operacionalizaci pojmu nevhodného chování učitele, klasifikaci a základním teoriím, které se tomuto konceptu věnují. Výzkumná část se opírala o pilotní výzkum, který probíhal pomocí otevřených rozhovorů s 12 učiteli, a kde výsledky ukázaly na klasifikaci projevů nevhodného chování, kde nejčetnější kategorií bylo ponižování žáků, jejich označování za hloupé nebo neschopné a další psychické poškozování, a zneužívání moci. V návaznosti na výsledky pilotáže byl vytvořen dotazník o 30 položkách, který se zaměřil na zjištění četnosti projevů nevhodného chování. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 376 studentů, kteří hodnotili nevhodné chování učitele, se kterým se setkali na základní a střední škole. Ukazuje se, že nejčastější nevhodné chování je spojeno s konceptem zneužívání moci a nelegální chování, jako sexuální obtěžování nebo krádeže, je spíše ojedinělé. Dále proběhl kvalitativní výzkum pomocí metody zakotvené teorie a nástroje situační analýzy, který si vzal za cíl explorovat celkový průběh nevhodného chování. Následující rozbor 79 případů nevhodného chování učitele ukázal na specifické body v procesu tohoto chování a definoval šestibodový procesuální model, který ukazuje chybějící kontext a zahrnuje krom projevů i další komponenty a účastníky. Procesuální model nevhodného chování učitele může sloužit k lepšímu pochopení a přesnějšímu pohledu na celkový proces, ve kterém nevhodné chování postupuje.
Teacher´s misbehavior in classroom
Keywords: nevhodné chování učitele; psychická agrese; fyzická agrese; zneužití moci; učitel; škola; řešení nevhodného chování; úzkostnost; sociální žádoucnost; teacher´s misbehavior; psychological aggression; physical aggression; abuse of power; teacher; school; dealing with inappropriate behavior; anxiety; social desirability