Hodnocení Domova pro seniory Tučapy jeho klienty (po změně legislativy) - Augustinová, Hana (Jihočeská univerzita, 2008)
Abstrakt Systém sociálních služeb pro seniory je soubor aktivit, které mohou pomoci seniorům v jejich nepříznivé životní situace. Příčinami této situace může být věk, zdravotní stav nebo krizová sociální situace. Zákon o sociálních službách č. 108/2006, platný od 01/01/07, posouvá Českou republiku na vyšší úroveň v poskytování sociálních služeb. Hlavní změny se týkají koncepce sociálních služeb, typu sociálních služeb a rozšíření poskytovatelů, kteří mohou sociální služby nabízet a provozovat a za jakých podmínek. Změněna byla rovněž výše příspěvku poskytovaného příslušné potřebné osobě, zvlášť výrazně se změnil systém distribuce tohoto příspěvku. Zaměřila jsem se v rámci své práce na prozkoumání praktického vlivu a dopadu těchto legislativních změn, tj. nového zákona, na každodenní život domova pro seniory a na zdravotní a sociální služby seniorům poskytované Poskytovatel tohoto typu sociálních služeb, tj. Domov pro seniory v Tučapech, byl v provozu již před zmíněnými legislativními změnami, a tak jsem měla příležitost porovnat situace a také monitorovat legislativní dopad na domov pro seniory v období jednoročního fungování (účinnosti) zákona. Zjistila jsem, že zákon i po svém krátkém působení zlepšil kvalitu poskytovaných sociálních a zdravotních služeb a přístup sociálních a zdravotnických pracovníků k jejich klientům. Změnil a převedl vztah seniora a sociálního zařízení (v našem případě domova pro seniory) na smluvní úroveň - partnerskou rovinu. Za dobu působnosti zákona, kterou jsem zkoumala, se také upravila a zlepšila kooperace mezi správními orgány a orgány sociálních služeb, což umožňuje pružnější reakce při vyřizování žádostí o sociální a zdravotní služby a zároveň postupné vytváření kvalitní informační sítě v této oblasti.
Evaluation of retirement care home in Tučapy
Keywords: Domov pro seniory Legislativa Senior Stáří; Home for Seniors Legislation Senior Old Age