Náročnost práce sester na standardním oddělení interního typu - Kolářová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou náročnosti práce sester na standardním interním oddělení. Interní oddělení je jedno ze základních oddělení, které patří do nemocniční péče. Jsou zde hospitalizováni pacienti s onemocněním vnitřních orgánů, léčba spočívá v konzervativním řešení. Práce sestry na standardním interním oddělení spočívá v poskytování kvalitní zdravotnické a ošetřovatelské péče. Sestra zná všechny choroby, které se zde vyskytují, jejich léčbu a komplikace. Zárověň by měla být empatická a trpělivá. Jelikož denně komunikuje s lékaři, pacienty a jejich rodinami, musí znát zásady asertivní komunikace. Do náplně práce sestry patří uspokojování potřeb pacientů, podílení se na diagnostických výkonech, plnění ordinací lékaře, zpracovávání ošetřovatelské dokumentace. Sestra se zde setkává s ne vždy šťastným koncem léčby. Všechny tyto faktory jsou zátěží na celý organismus- po duševní i tělesné stránce. Cílem bakalářské práce bylo zmapovat náročnost práce sester na standardním oddělení interního typu. Aby bylo dosaženo tohoto cíle, bylo použito kvalitativního výzkumného šetření a to metodou polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor tvořily sestry z interního oddělení v Nemocnici České Budějovice a. s. a Nemocnici Jindřichův Hradec a. s. Rozhovory s respondentkami byly přepsány do kazuistik a dále zpracovány do kategorizačních tabulek. Z výsledků je zřejmé, že práce sester na standardním oddělení interního typu je velmi náročná jak po fyzické, tak po psychické stránce. Z kazuistik a tabulek dále vyplývají další důležité informace- známky syndromu vyhoření a vliv stresu na práci sester, relaxační techniky sester, spokojenost s finančním ohodnocením a mnoho dalších. Na základě výsledků byla sestavena informační brožura pro sestry, která zahrnuje způsoby relaxačních technik jako je autogenní trénink, meditace, jóga.
The difficulty of the work of nurses at standard level internal wards
Keywords: interní oddělení; náročnost; ošetřovatelská péče; pacient; relaxační techniky; sestra; stres; syndrom vyhoření; internal wards; difficulty; nursing care; patient; relaxation techniques; nursing sister; stress; burnout syndrome