Na vlně populismu. Aktuální vývoj Svobody a přímé demokracie - Nusková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá tématem populismu v České republice, a to konkrétně na příkladech Úsvitu přímé demokracie a Svobody a přímé demokracie. V první části práce je nastíněna teorie populismu, po níž následuje přiblížení podnikatelské minulosti zakladatele a lídra obou politických subjektů Tomia Okamury. Dále je zkoumán vznik a vývoj hnutí Úsvit a příčiny odchodu jeho předsedy. Třetí kapitola mapuje cestu Svobody a přímé demokracie od jejího založení až po současnost. Zmíněna je vnitřní organizace a programové cíle strany, opomenut není ani politický marketing. V neposlední řadě se práce zaměřuje na analýzu voleb, které hnutí za dobu své existence absolvovalo.
On the Wave of Populism. Current Development of Freedom and Direct Democracy
Keywords: populismus; euroskepticismus; islamofobie; Svoboda a přímá demokracie; Úsvit přímé demokracie; Tomio Okamura; populism; euroscepticism; islamophobia; Freedom and Direct Democracy; Dawn of Direct Democracy; Tomio Okamura