Božie milosrdenstvo vytryskujúce z prebodnutého srdca Ježíšovho v dejinách spásy - Turicová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá tajemstvím nejvznešenější Boží vlastnosti - Jeho nekonečným milosrdenstvím. Bůh zjevuje lidem svou dobrotu a lásku, ze které všechno vychází. Plod této nekonečné Boží lásky je právě milosrdenství. To je zároveň i odpovědí na hřích člověka, na jeho pád, na jeho vzepření se Bohu. Tato práce poukazuje také na to, že Boží milosrdenství provází lidstvo od úsvitu dějin a pravda o něm je hluboce zakotvena v Písmu svatém. Milosrdenství je klíčem a odpovědí pro hříšného člověka, řešením pro obnovu života v harmonii s Bohem, bližním a sebou samým. Svědectví o tom vydává živá tradice církve. Je to však především dar, který člověk musí nejprve přijmout od Boha, aby tak mohl z něho čerpat a darovat jiným. To bylo hlavním motivem a úkolem této práce, odkrýt tuto Boží vlastnost a znovu ji předložit dnešnímu člověku jako nabídku a odpověď pro jeho život.
The Mercy of God Pouring Fourth from the Pierced Heart of Jesus in the History of Salvation
Keywords: milosrdenství; Bůh; Boží dobrota; smilovaní; láska; odpuštění; smíření; člověk; spravedlnost; hřích; hříšnost člověka; trest; mercy; God; God{\crq}s kindness; being merciful; love; forgiving; reconciliation; man; justice; sin; sinfulness of a man; punishment