Hyperrealistické tendence v tvorbě Theodora Pištěka - Doubravová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá jednou z výrazných tvůrčích etap českého malíře Theodora Pištěka. Ten v sedmdesátých a osmdesátých letech dvacátého století vytváří malby se silným hyperrealistickým rukopisem. Práce se zaměřuje na otázku východisek a vlivů, které mohly vést k tomuto způsobu Pištěkovy tvorby. K této analýze jsou použity komparace s díly amerických hyperrealistů, ale také srovnání s českými současníky autora. Bakalářská práce se snaží na základě srovnání definovat základní principy a výtvarná témata Pištěkovy hyperrealistické tvorby. Součástí je pokus o srovnání Pištěkových děl s obrazy několika vybraných autorů z Pištěkovy generace. V závěru práce je poukázáno na postavení hyperrealistické tvorby na současné české výtvarné scéně.
Hyperrealistic tendencies in the work of Theodor Pištěk
Keywords: Theodor Pištěk; hyperrealismus; americké malířství; současné umění; Theodor Pištěk; hyperrealism; american painting; contemporary art