Posouzení analýzy krajinného rázu ve dvou územích s rozdílnou ochranou přírody a krajiny - Trčková, Naděžda (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá preventivní formou hodnocení krajinného rázu. Hodnocení zahrnuje dvě zájmová území s rozdílnou ochranou přírody a krajiny. Jedná se o katastrální území Kaproun a Vícemil. Katastrální území Kaproun je součástí přírodního parku Česká Kanada a je zde vyhlášeno maloplošné zvláště chráněné území. V katastrálním území Vícemil má krajina ryze zemědělský charakter, podstatná část půdního fondu je zorněna. Praktická část práce zahrnuje analýzu krajinného rázu těchto zájmových území. V rámci analýzy byla provedena identifikace znaků krajinného rázu. U jednotlivých znaků byl stanoven jejich význam, projev a cennost. Následovalo určení míry dochovalosti a estetické hodnoty krajinného rázu. Na základě této analýzy byly vyhodnoceny rozdíly v jednotlivých územích a stanoveny konkrétní návrhy na zvýšení hodnoty krajinného rázu.
Assessment of analysis of the country character in two areas with different protection of the nature and countryside
Keywords: krajina; krajinný ráz; estetická hodnota; Kaproun; Vícemil; countryside; country character; esthetic value; Kaproun; Vícemil