Faktory ovlivňující hospodaření zdravotní pojišťovny v letech 2004-2012 v kontextu systému zdravotního pojištění v ČR - Schusterová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2016)
Hlavním cílem diplomové práce na téma Faktory ovlivňující hospodaření zdravotní pojišťovny v letech 2004 až 2012 v kontextu zdravotního pojištění v ČR bylo identifikovat a kategorizovat faktory, které působí na hospodaření vybrané zdravotní pojišťovny v letech 2004 až 2012 s ohledem na patný systém zdravotního pojišťění. Vzhledem k nedostupnosti údajů v letech 2004 až 2007, byl prvním hodnoceným rokem až rok 2007. Diplomová práce byla rozdělena na 2 části, teoretickou a praktickou část. Teoretická část byla věnována principům zdravotního pojištění, právním vztahům zdravotního pojištění, současnému systému veřejného zdravotního pojištění a vlivům působící na bilanci zdravotní pojišťovny. V praktické části byla charakterizována vybraná zdravotní pojišťovna a její organizační struktura, způsob hospodaření vybrané zdravotní pojišťovny, příjmová strana bilance zdravotní pojišťovny, výdajová strana bilance zdravotní pojišťovny a na závěr zhodnocení bilance konkrétní zdravotní pojišťovny. U příjmové strany bilance byly podrobně analyzovány faktory, které působí na tuto stranu bilance. Mezi tyto faktory byly zahrnuty: vývoj počtu pojištěnců, vývoj pohledávek, problematika "státních pojištěnců", makroekonomické ukazatele, systém přerozdělení. Výdajová strana bilance byla zaměřena především na náklady na zdravotní péči a náklady na preventivní péči. V závěru byla vyhodnocena bilance vybrané zdravotní pojišťovny ve vybraných letech.
Factors Impacting the Health Insurance Company in the Years 2004-2012 in the Context of the Health Insurance System in the Czech Republic
Keywords: zdravotní pojištění; zdravotní pojišťovna; pojistné; náklady na zdravotní péči; bilance zdravotní pojišťovny.; health insurance (company); health insurance; (insurance) premium; health care costs; health insurance balance