Evoluce vybraných enzymů šikimátové dráhy a dráhy pro syntézu hemu u červených řas skupiny Florideophyceae - Voráčová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2007)
Rozsivky mají sekundární plastid a endosymbiontem byla červená řasa. V průběhu endosymbiózy je většina genů endosymbionta přesunuta do jádra hostitele, tyto geny tedy spíš než s fylogenezí hostitelského organismu korespondují s fylogenezí plastidu. Geny pro ferochelatázu a DAHP syntázu u rozsivek jsou příbuzné těm u vyšších rostlin a zelených řas, tedy také fotosynteticým organismům. Z tohoto scénáře se vymykají červené řasy, u nichž jsou tyto geny evidentně jiného původu. Mým cílem bylo amplifikovat a osekvenovat tyto geny u červených řas třídy Florideophyceae a zjistit tak jejich fylogenetickou pozici.
Evolution of selected enzymes of the shikimate pathway and the haem biosynthetic pathway in Rhodophyta (class Florideophyceae)
Keywords: červené řasy; ferochelatáza; hem; DAHP syntáza; šikimátová dráha; fylogeneze; red algae; endosymbiosis; fylogeny; ferrochelatase; heme; DAHP synthase; shikimate pathway