Nadaný žák na 1. stupni základní školy v Jihočeském kraji. - Slabihoudková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku nadaných dětí na prvním stupni základní školy. Je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část se zaměřuje na vysvětlení základních pojmů související s nadáním. Charakterizuje a uvádí typologii nadaných dětí a také představuje možnosti jejich identifikace. Dále představuje některé modely a základní druhy nadání. Předkládá možnosti a zásady práce s nadanými dětmi mladšího školního věku a poskytuje vhled do současné legislativy týkající se vzdělávání nadaných žáků. V neposlední řadě se zaměřuje na podporu nadaných dětí ve vzdělávání i mimo něj. V praktické části této práce bylo provedeno dotazníkové šetření, které se zaměřilo na podmínky vzdělávání nadaných žáků na základních školách.
Gifted pupil in primary school in the South Bohemia region.
Keywords: Nadání; talent; inteligence; žák; nadaný žák; učitel; škola; vzdělávání; legislativa; individuální vzdělávací plán; podpora; druhy nadání; modely nadání.; Gift; talent; intelligence; pupil; gifted pupil; teachers; school; education; individualised education plan; support; types of talent; talent models.