Problematika poruch chování žáků ve školním prostředí, zvláště agresivita a šikana, možnosti jejich prevence - Vonešová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se zabývá aktuální problematikou poruch chování žáků ve školním prostředí, zvláště agresivitou a šikanou a možnostmi jejich prevence. Je dělena na část teoretickou, praktickou a přílohovou. Teoretická část pojednává o problematice poruch chování žáků. Upřesňuje a rozebírá pojem poruchy chování ve všech jeho formách, a dále vnitřní a vnější vlivy na poruchy chování. Objasňuje příčiny a podmínky vzniku poruch chování. A nakonec popisuje možnosti prevence a nápravy. Cílem zkoumání v praktické části je zjistit nejčastější formy poruch chování, jejich příčiny a důsledky metodou vlastního dotazníku a rozhovoru na ZŠ. Výsledky z dotazníku jsou zpracovány do tabulek a grafů, jsou doplněny o údaje získané z rozhovorů a na závěr jsou vyhodnoceny. Přílohová část diplomové práce obsahuje příklady z praxe učitelů, minimální preventivní program ZŠ Jistebnice a jeho hodnocení za rok 2008/2009, krizový plán ZŠ Jistebnice a další materiály související s problematikou poruch chování.
Problems of behavioral disorders the pupils (students) in school environment, especially the aggressiveness and vexation, the posibilities of their prevention
Keywords: porucha chování; šikana; agresivita; symptomy poruch chování; faktor času; faktor závažnosti; příčiny poruch chování; psychologicky podmíněné poruchy; náhradní spokojení; volání o pomoc; emoční deprivace; disharmonický vývoj osobnosti; psychické poruchy; rodinně podmíněné poruchy; klasifikace poruch chování; poruchy se špatnou prognózou; poruchy s lepší prognózou; nesocializovaná porucha chování; porucha chování ve vztahu k rodině; socializovaná porucha chování; deskripce; lži; krádeže; opuštění domova; záškoláctví; vandalismus; žhářství; antisociální chování; asociální chování; delikvence; kriminalita; behavioural problems of pupils in a school setting; aggression and bullying; the separate disorders in all their possible forms; internal and external factors triggering them; the possibility of their prevention and treatment