Plodnost a porodnost na panství Rožmberk v 19. století (historickodemografická studie) - Poulová, Marika (Jihočeská univerzita, 2006)
Diplomová práce vychází z excerpce matričních záznamů uložených v SOA Třeboň a zabývá se proměnami rodinných struktur v období 19. století, nazývanými souhrnně "demografická revoluce". Soustředí se na otázky intenzity přeměny tradiční rodiny v rodinu moderní v agrárních oblastech českých zemích. Na příkladě jihočeské farnosti Rožmberk nad Vltavou jsem se pokusila zmapovat hlavní demografické události - plodnost, sňatečnost a částečně též úmrtnost. V samém centru zkoumání však stojí právě struktura venkovské rodiny, s přihlédnutím k socioprofesnímu zařazení otce, a fertilní schopnost rožmberských žen. Dosažené výsledky byly srovnávány se sondami pro agrární i městské regiony v 18. století a průmyslové oblasti v 19. století. Na základě vzájemné komparace se pak plně projevila určitá statičnost jižních Čech v přejímání modernizačních populačních trendů.
Fertility and Birth Rate in the Rožmberk Dominion in the 19th Century (Historical-Demographic study)