Vnímání pedagogické profese na 1. stupni ZŠ učitelem v penzi - Prokopová, Petra (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá bývalými učiteli 1. stupně základních škol a jejich pohledem na tuto profesi. Teoretická část se zabývá historií vzdělávání učitelů, dále pojmy, které se vztahují k profesi učitele a také aktuálními otázkami českého školství. V praktické části jsou zpracovány rozhovory s učiteli, ve kterých se zaměřuji na jejich zkušenosti a poznatky napříč celou jejich profesí.
The perception of the teaching profession at the first level of primary schools by a retired teacher
Keywords: historie vzdělávání učitelů; profese učitele; profesní dráha učitele; aktuální otázky českého školství; History of teacher's education; teacher's job; career of a teacher; acurrent questions of the czech education.