Metody integrace osob žádajících o mezinárodní ochranu v ČR - Nesvadbová, Helena (Jihočeská univerzita, 2012)
Předmětem diplomové práce je zachycení metod integrace osob žádajících o mezinárodní ochranu v České republice. Práce je rozdělena do tří částí. V první části jsem se snažila vystihnout situaci osob žádajících o azyl, či doplňkovou ochranu a jejich právní a sociální postavení bezprostředně po příchodu do ČR. Druhá část je věnována osobám a organizacím zabývajících se těmito žadateli. S jednotlivými pracovníky, nejčastěji neziskových organizací, jsou zde uvedeny rozhovory a je zde nastíněn jejich pohled na tuto oblast. V této diplomové práci jsou též využity nejnovější statistiky z Ministerstva vnitra ČR, konkrétně Odboru azylové a migrační politiky a také sociologické výzkumy Centra pro výzkum veřejného mínění.
Methods of integration of people applying for international protection in Czech republic
Keywords: mezinárodní ochrana; integrace; azyl; international protection; integration; asylum