Nadčasová aktuálnost dramatické tvorby G. B. Shawa - Vlnasová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem této diplomové práce je analýza dramatické tvorby G. B. Shawa z hlediska její nadčasové aktuálnosti. Pozornost je věnována zejména širšímu kulturnímu kontextu doby vzniku autorových děl, jeho osobnímu životu a všemu, co přispělo k tomu, že tento ambiciózní reformátor svou dobu v mnohém předběhl. Těžištěm práce je analýza konkrétních her a úryvků z nich. Důraz je kladen na ta společenská témata a obecně lidské záležitosti, které zůstávají nějakým způsobem aktuální i pro člověka dvacátého prvního století.
What makes G.B.Shaw's drama ever thought-provoking