Ekologie lesního společenstva ptáků na Papui Nové Guinei - Chmel, Kryštof (Jihočeská univerzita, 2018)
Disertační práce rozebírá několik aspektů ekologie lesního společenstva ptáků nížinného lesa na Papui Nové Guinei. Věnuje se zejména prostorovým nárokům jednotlivých druhů a potravním strategiím ptáků stejně jako distribuci celkové početnosti a diverzity. Prostorová struktura společenstva ptáků je hodnocena v závislosti na topografii terénu, druhovém složení stromů, struktuře lesa včetně vertikální stratifikace vegetace a také na mezidruhových asociacích ptáků. Práce se dále věnuje dopadu hnízdní predace na míru přežívání hnízd v rozlehlém komplexu nenarušeného lesa a ve fragmentech primárního lesa.
The ecology of lowland rainforest bird community in Papua New Guinea
Keywords: Avifauna nížinného pralesa; Prostorové nároky ptáků; Mikrohabitatové nároky; Topografie lesa; Mezidruhové asociace; Potravní gildy; Hnízdní predace; Přežívání hnízd; Rainforest avifauna; Spatial distribution of birds; Microhabitat requirements; Rainforest topography; Forest fragmentation; Forest dynamic plot; Interspecific associations; Trophic guilds; Nest survival; Nest predation