Možnosti udržitelného rozvoje regionu v souvislosti s Dark tourism - Procházková, Anežka (Jihočeská univerzita, 2022)
Důležitost historie, povědomí o hrůzách prováděných na lidských životech, respekt a sounáležitost. Na druhé straně komercializace odehraných tragédií, morální nezodpovědnost či prodej nevkusných suvenýrů na místech s hlubokou pietou. To vše charakterizuje Dark tourism neboli temnou turistiku. Cílem diplomové práce bylo analyzovat vybraná tři území temné turistiky v České republice: koncentrační tábor Terezín, vypálené obce Lidice a Ležáky a pravoslavný chrám svatého Cyrila a Metoděje v Praze. Záměrem případové studie bylo zmapovat jednotlivé pilíře udržitelného rozvoje - ekonomický, environmentální, sociální a kulturní. Pro vyhodnocení získaných informací z jednotlivých pilířů byla použita metoda SWOT analýzy. Dále byla využita metoda polostrukturovaných rozhovorů, které sloužily k pochopení problematiky a k objasnění SWOT analýzy.
Possibilities of sustainable development of the region in connection with Dark tourism
Keywords: Temná turistika; Terezín; Lidice a Ležáky; Pravoslavný chrám sv. Cyrila a Metoděje v Praze; Dark tourism; Terezín; Lidice and Ležáky; Orthodox Church of St. Cyril and Methodius in Prague