Probace a její prvky v českém právu - Bouchalová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2007)
Probace- latinsky probare, znamená: zkoušeti, ověřovati. Probaci lze chápat jako alternativu k nepodmíněnému trestu odnětí svobody. Podstatou je nejen ochrana společnosti, ale také převýchova pachatele trestné činnosti a ochrana pachatele před škodlivými důsledky výkonu trestu odnětí svobody. Probace je jedním ze způsobů zacházení s pachateli, při kterém je kombinován aspekt penologický a sociální. Není vnímána pouze jako souhrn určitých sankčních opatření, ale zároveň také jako škála služeb, aktivit a činností, které Probační a mediační služba v souvislosti s výkonem jednotlivých alternativ zajišťuje. Význam probace spočívá v diferencovanějším přístupu v zacházení s pachateli různých trestných činů, využívání jiných, účinnějších prostředků k reakci na méně závažnou kriminalitu než je trest odnětí svobody, a ve vytváření lepších podmínek a možností k postihu závažnějších trestných činů. Pachatel je tak ušetřen škodlivých důsledků spojených s výkonem trestu odnětí svobody a není vystaven negativním zkušenostem z pobytu ve vězení.
The probation and its components in the Czech Justice
Keywords: Probace; Trest obecně prospěšných prací; Probační a mediační služba České republiky; Alternativní tresty; Alternativní opatření; Probační dohled; The probation; Penalty generally useful washing; Probation and Mediation Services; Alternative penalties; Alternative measures