Management rizik ve vybraných zdravotnických zařízeních - Jínová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Řízení rizik ve zdravotnictví se zabývá neustálým zvažováním možností výskytu nežádoucích situací a jejich prevencí. V tomto smyslu považuje zdravotnické zařízení vše, co je zdrojem nejistoty, za riziko, které je třeba úplně odstranit, eliminovat nebo alespoň snížit. Z mezinárodních studií vyplývá, že až 70 % nežádoucích událostí by se dalo předejít. Důvody ke sledování různých druhů nežádoucích událostí mohou být pro jednotlivá zdravotnická zařízení odlišné, ale u většiny nežádoucích událostí je jejich sledování podněcováno snahou o prevenci jejich následků na zdravotní stav pacientů.
Risk Management in Selected Health Facilities
Keywords: bezpečnost péče; management rizik; nežádoucí událost; kvalita péče; safety of care; risk management; adverse events; quality of care