Nadměrná spotřeba jako antropologický problém - Kukla Lencová, Jindra (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zaměřuje na problematiku nadspotřeby ve vztahu k člověku a jeho důstojnosti. Cílem bakalářské práce je zmapovat a charakterizovat spotřební kulturu v jejích klíčových znacích a projevech a tematizovat problém nadspotřeby v souvislosti s hodnotou člověka a lidskou důstojností. Práce je rozdělena do tří kapitol. V první kapitole jsou popsány základními pojmy souvisejícími se spotřební kulturou. Druhá kapitola pokračuje vybranými typickými projevy současné spotřební kultury. Třetí kapitola se zabývá faktorem nadměrné spotřeby ve vztahu k hodnotě člověka a lidské důstojnosti.
Overconsumption as anthropological problem
Keywords: nadspotřeba; konzumerismus; reklama; jednorázové produkty; dobrovolná skromnost; hodnota člověka; lidská důstojnost; overconsumption; consumerism; advertising; single-use product; voluntary poverty; human value; human dignity