Etika Emmanuela Lévinase - Hušek, Jakub (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce nese název Etika Emmanuela Lévinase a jejím cílem je vyložit etickou koncepci tohoto originálního francouzského filosofa. V rámci práce je nejprve poukázáno na důležité vlivy, které měly význam pro Lévinasovo filosofické dílo. Další část práce pojednává o dialogickém personalismu jakožto filosofickém směru, do kterého je Lévinas nejčastěji řazen. Třetí, nejdůležitější část se zabývá motivy, které vedly Lévinase k rozpracování svých etických tezí, a následně jsou zpracovávány dílčí části těchto tezí. Ukazuje se, že základním aspektem jeho teorie je sociální vztah Já s Druhým, přes který vede cesta k transcendenci. Lévinasova koncepce je považována za etický obrat ve filosofii a je možné ji považovat za návrat zpět k člověku. Správně pojímanou etiku, založenou na vztahu, považuje Lévinas za "prima philosophia".
Ethics of Emmanuel Lévinas
Keywords: Emmanuel Lévinas; etika; nekonečno; já; vztah; druhý; metafyzika; totalita; jiný; stejný; tvář druhého; odpovědnost; Emmanuel Lévinas; ethics; infinity; I; relation; other; metaphysic; totality; the order; the same; face of the order; responsibility