Obsah rtuti v houbách rostoucích poblíž Horního Slavkova. - Bažilová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2008)
Metodou AAS (AMA-254) byla rtuť stanovena ve 130 vzorkách 13 jedlých druhů hub. Houby byly shromážděny z lokality historické těžby cínu. Nejvyšší obsahy byly zaznamenány ve vzorkách hřibu smrkového (Boletus edulis) a čirůvky májovky (Calocybe gambosa). Obsah rtuti se velmi dobře shodoval s koncentracemi, které jsou běžné na neznečištěných lokalitách.
Mercury contents in mushrooms growing nearby Horní Slavkov.
Keywords: Jedlé houby; rtuť; AAS.; Edible mushrooms; mercury; AAS.