Proč je Gloeocapsa fialová- identifikace gleocapsinu, UV-protektivního pigmentu sinic. - Shchunina, Anastasiia (Jihočeská univerzita, 2023)
Gloeocapsin je pigment o neznámé chemické struktuře, který se vyskytuje ve slizových obalech některých terestrických sinic a vyznačuje se acidobazickou barevnou reakcí. V rámci této bakalářské práce byly izolovány kolonie potenciálních producentů UV-protektivního barviva gloeocapsinu z rodu Gloeocapsa, pocházející z přírodních vzorků epilitických nárostů sinic z lokalit PR Opolenec, PR Holubovské hadce a PR Bořinka v České republice. Taxonomická identita jednotlivých kolonií byla potvrzena pomocí mikroskopické analýzy a sekvenace genu pro 16S rRNA. Na závěr byly získány sekvence celého genomu tří vybraných druhů (Gloeocapsa novacekii, G. violascea a G. atrata) pomocí amplifikace genomu metodou multiple-displacement amplification z jednotlivých kolonií a jejich sekvenace na platformě Illumina. Získaná data budou v navazující práci využita k identifikaci genů pro biosyntézu gloeocapsinu.
Why is Gloeocapsa purple - identification of gloeocapsin, the UV-protective pigment of cyanobacteria.
Keywords: sinice; Gloeocapsa; Gloeocapsa alpina; Gloeocapsa violascea; Gloeocapsa atrata; Gloeocapsa novacekii; gloeocapsin; UV-protektivní pigment; 16S rRNA; MDA; Illumina; Fylogenetická analýza; genom; cyanobacteria; Gloeocapsa; Gloeocapsa alpina; Gloeocapsa violascea; Gloeocapsa atrata; Gloeocapsa novacekii; gloeocapsin; UV-protective pigment; 16S rRNA; MDA; Illumina; Phylogenetic analysis; genome