Optimalizace pozitivních kontrol a určení genotoxického potenciálu vzorku s použitím testu reverzní mutace na bakteriích - Marvanová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2020)
Využití Amesova testu k určení mutagenního a tím i karcinogenního potenciálu chemických látek, léčiv a zdravotnických prostředků je v současné době velmi oblíbené díky jeho jednoduchosti, rychlosti a finanční nenáročnosti provedení. Cílem této práce je statisticky zhodnotit historická data pozitivních a negativních kontrol získaných ve firmě MediTox s.r.o., dále pak na základě těchto dat navrhnout a provést optimalizaci pozitivních kontrol a poznatky z optimalizace ověřit a aplikovat v praxi na několika vzorcích. Na základě vyhodnocení historických dat firmy MediTox s.r.o. jsem usoudila, že je potřeba optimalizovat práci s E. coli. Bylo provedeno testování tří šarží pozitivních kontrol v provedení bez S9 a dvou šarží v provedení s S9. Kontroly poskytly konzistentní výsledky, na jejichž základě bylo možné vyhodnotit výsledky testu. Ze 3 testovaných vzorků vyplynulo, že je vhodné vyměnit E. coli Combo míchanou ve firmě MediTox s.r.o. ze dvou bakteriálních kmenů za dodanou a již připravenou směs těchto kmenů od firmy Xenometrix. Práci s ostatními kmeny a pozitivními kontrolami nebylo potřeba optimalizovat.
Optimization of positive controls and determination of genotoxic potential of the sample using reverse mutation test on bacteria
Keywords: Amesův test; pozitivní kontrola; optimalizace; MPF Penta; genotoxicita; mutagenita; Ames test; positive control; optimization; MPF Penta; genotoxicity; mutagenicity