Racionalizace jako obranný mechanismus vězňů - Rulík, Jan (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce pojednává, jak je z jejího názvu patrné, o racionalizaci jako obranném mechanismu vězňů. V teoretické části, je charakterizováno české vězeňství v soudobém evropském konceptu, je zde vysvětlen pojem algoritmu výkonu trestu a jeho složky, jejichž dodržení je nezbytné pro reintegraci vězně do společnosti a pro narovnání zločinem narušených vztahů. V závěru této části je též obecně pojednáno o obranných mechanismech a zvláště popsány jsou zde mechanismy, které nejčastěji užívají vězni, včetně racionalizace. V praktické části je popsán cíl práce a základní otázky, kvalitativní výzkum a důkladně je zde rozebrána technika narativního rozhovoru. V samotných výsledcích je pak popsána Vazební věznice České Budějovice, výzkumný vzorek a výsledky získané v provedených rozhovorech jsou rozděleny do tabulek. V diskusi se práce blíže věnuje racionalizaci, získaným výsledkům a v závěru navrhuje doporučení k překonávání racionalizačních obranných mechanismů, které vězni užívají.
Rationalisation as a defensive mechanism used by prisoners
Keywords: racionalizace; racionalizace zaměřená na rodinu; racionalizace zaměřená egocentriky; racionalizace zaměřená na obecnou morálku; racionalizace zaměřená na sociální klima; obranné mechanismy; algoritmus; algoritmus výkonu trestu; narativní rozhovor; Vazební věznice České Budějovice; frustrace; rationalization; rationalization focused on family; egocentric rationalization; rationalization focused on general morality; rationalization focused on social climate; defensive mechanism; algorithm; algorithm for punishment; narrative interview; České Budějovice Remand Prison; frustration