Paralingvální a extralingvální prostředky ve výuce českého jazyka na 2. stupni ZŠ - Vejšická, Martina (Jihočeská univerzita, 2017)
Předmětem této diplomové práce s názvem ,,Paralingvální a extralingvální prostředky ve výuce českého jazyka na 2. stupni ZŠ" je odhalení nejčastějších neverbálních prostředků, jimiž žáci doprovázejí svůj projev verbální. V teoretické části diplomové práce jsem se nejdříve zabývala komunikací obecně, co si pod tímto pojmem představit, co vše je součástí komunikace, dále jsem pokračovala specifickým druhem komunikace, tedy komunikací pedagogickou. V dalším úseku práce jsem se detailněji zaměřila na rozdělení komunikace na verbální a neverbální (nonverbální), a poté jsem se dostala ke stěžejnímu bodu své práce, tedy k prostředkům mimoslovním, a to extralingválním a paralingválním. Praktická část vycházela z metody pozorování, kdy jsem v každém ročníku 2. stupně základní školy strávila celkem 3 vyučovací hodiny českého jazyka. Vymezila jsem si 4 extraligvální (gestiku, mimiku, oční kontakt + pohledy, proxemiku) a 4 paralingvální (sílu hlasu, tempo řeči, artikulaci a pauzy) prostředky, které jsem blíže pozorovala. Na základě svých poznatků jsem následně sestavila jednu vyučovací hodinu, která měla žákům ukázat, že i když nepoužívají slova, stále hovoří. Závěr své diplomové práce jsem věnovala didaktickému přínosu odučené hodiny na toto téma.
Paralingual and extralingual means in the teaching of the Czech language at th second stage of primary school