Ctnosti a hodnoty výbava komunitních pracovníků v sociálně vyloučených lokalitách. - Vomlelová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem mé diplomové práce je reflektovat lidskou praxi profese komunitního pracovníka v sociálně vyloučených lokalitách, reprezentovanou příklady z praxe a zkušenostmi komunitních pracovníků dvou sociálně vyloučených lokalit, v hlubším filosoficko-etickém kontextu. Tím nejdůležitějším faktorem v komunitní práci je člověk komunitní pracovník. To co pracovníci společně identifikují jako nutný předpoklad úspěchu je kromě znalosti metodologie komunitní práce, především jeho osobní zralost, pěstování kvalit a hodnotová zakotvenost. Práce je členěna do tří kapitol, které sledují linii zasazení teoretického dějinně filosofického pohledu do konkrétní praxe komunitního pracovníka v sociálně vyloučené lokalitě. První kapitola představuje určitý vhled do teorie etiky ctností od starověku po současnost, spolu s pojmovým vymezením ctnosti, rozborem kardinálních a teologických ctností a pojednáním o tom, jak (se) ctnostem učíme. Druhá kapitola pojednává o etice hodnot. Pokouší se odpovědět na otázku, co je jejich prazákladem, jaká hodnota stojí nad všemi, kudy vede cesta ke smyslu hodnot, potažmo existence člověka, jaké je pojmové zakotvení hodnoty a reflektuje také hodnoty, které jsou utvářeny sociálním vyloučením. V závěru se pak pokouším nahlédnout etickou praxi komunitního pracovníka v sociálně vyloučené lokalitě především prostřednictvím formulovaného etického dilematu a jeho rozborem.
Virtues and Values the equipment of community workers in socially excluded areas.
Keywords: ctnost; hodnota; etika; komunita komunitní práce; komunitní pracovník; sociálně vyloučená lokalita; kultura chudoby; lidská důstojnost; svědomí; etická praxe; dilema; virtue; value; ethics; community; community work; comunnity worker; socially excluded area; culture of powerty; human dignity; conscience; ethical practice; dilemma