Modely pro podporu rozhodování managementu destinace cestovního ruchu - Braguca, Andrej (Jihočeská univerzita, 2018)
Tématem diplomové práce jsou modely pro podporu rozhodování managementu destinace cestovního ruchu. Jedná se o aktuální téma v rámci cestovního ruchu po celém světě, neboť management destinace cestovního ruchu je komplexní, mnohooborová a často skloňovaná otázka. Důvodem aktuálnosti i v dnešní moderní době je složitost struktury a počtu zainteresovaných stran. Právě kvůli komplexnosti celého tématu je často obtížné uchopit téma jako celek a jednotně vysvětlit všechny existující proměnné. Zároveň se ve spojitosti s managementem destinace cestovního ruchu vytváří řada nepřesností a omylů. Práce odkrývá základní struktury vztahů v destinaci cestovního ruchu a pokouší se nastínit fungování managementu destinace cestovního ruchu jako celku. Přínos diplomové práce spočívá v aktualizaci modelu vytvořeného Ing. Petrem Štumpfem Ph.D. v rámci jeho disertační práce. Dalším přínosem práce je vygenerování scénářů pravděpodobného a předpokládaného vývoje destinace cestovního ruchu Jižní Čechy.
Models Supporting Decision Making of a Tourism Destination Management
Keywords: Destinační management; udržitelný cestovní ruch; systémový přístup; systém; simulační model; systémová dynamika; Destination management; sustainable tourism; system approach; system; simulation model; system dynamics