Genetická diverzita potenciálně terapeutické tasemnice Hymenolepis diminuta (Cestoda: Cyclophyllidea) - Řežábková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2020)
Tasemnice Hymenolepis diminuta je helmint stále častěji využívaný pro účely biologické léčby, tzv. helminto-terapie. Účelem této terapie je prevence a léčba chronických zánětlivých onemocnění, jejichž prevalence prudce stoupá u lidí žijících ve vyspělých zemích. Převážná většina izolátů H. diminuta je identifikována na základě morfologických znaků, nicméně je zde možnost výskytu kryptických druhů identifikovatelných na základě fylogenetických analýz. V případě kryptické diverzity v rámci komplexu H. diminuta by mohlo být pozorováno rozdílné působení (zejména imunologické) různých izolátů na hostitelský organismus. Tato práce se zaměřuje na odhalení možné genetické diverzity sledováním sekvencí dvou genů - lsrDNA and cox1. Studovány byly převážně izoláty z Evropy a USA, které jsou již využívány pro výzkumné nebo účely.
Genetic diversity of the potentially therapeutic tapeworm Hymenolepis diminuta (Cestoda: Cyclophyllidea)
Keywords: Hymenolepis diminuta; helminto-terapie; lsrDNA; cox1; kryptická diverzita; Hymenolepis diminuta; helminth-therapy; lsrDNA; cox1; cryptic diversity