Fluorescentní protein citlivý na elektrické napětí, využívající motorický protein prestin - Divoký, Karel (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této práce bylo připravit sérii fluorescentně značených konstruktů na bázi prestinu, exprimovat tyto konstrukty v savčích buňkách a změřit jejich lineární dichroismus metodou dvoufotonové polarizační mikroskopie, za účelem přípravy geneticky kodované optické sondy membránového napětí. Tato práce uvádí do současných způsobů sledování elektrických vzruchů v neuronech, poskytuje informace o metodě dvoufotonové polarizační mikroskopie, popisuje naše výsledky při přípravě zmiňovaných konstruktů a shrnuje naše mikroskopická pozorování.
Voltage sensitive fluorescent protein based on the motor protein prestin
Keywords: Fluorescentní proteiny; prestin; dvoufotonová polarizační mikroskopie(2PPM); lineární dichroismus; neuron.; Fluorescent proteins; prestin; two photon polarization microscopy(2PPM); linear dichroism; neuron.