Finanční analýza a mezipodnikové srovnání - Štícha, Blažej (Jihočeská univerzita, 2014)
Předmětem této práce je přiblížení a vysvětlení metod mezipodnikového srovnání, dále provedení krátké finanční analýzy vybraného podniku. Ve vybraném odvětví provedení komparace s ostatními podniky pomocí metod mezipodnikového srovnání. Vysvětluje základní pojmy z finanční analýzy, metody finanční analýzy a metody mezipodnikového srovnání. V praktické části práce je zanalyzována finanční situace vybraného podniku a provedeno mezipodnikového srovnání metodou pořadí, podílu, bodovací, zjednodušené bodovací, normované proměnné a vzdálenosti od fiktivního podniku při použití různého počtu ukazatelů. Výsledné pořadí firem je zhodnoceno Spearmanovým korelačním koeficientem. V závěru práce je celkové zhodnocení výsledků mezipodnikového srovnání a popsány některé problémy, které při výpočtu a provádění mezipodnikového srovnání mohou nastat.
Financial analysis and intercompany comparison
Keywords: finanční analýza; korelační koeficient; srovnání; Spider analýza; financial analysis; correlation coefficient; comparison; Spider analysis