Intervenční pohybový program s využitím psychomotorických cvičení u seniorů - Štoural, Michal (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem bakalářské práce bylo vypracovat intervenční pohybový program pro seniory s využitím psychomotorických cvičení a sledovat jeho vliv na psychomotorické a paměťové schopnosti této cílové skupiny. Soubor testovaných osob tvořilo 10 seniorů ve věku od 59 do 69 let. Pro diagnostiku vlivu intervenčního programu byly použity tři standardizované psychomotorické testy pohybových schopností a dovedností a komplexní paměťový test. Výzkum byl vyhodnocen porovnáním výsledků prováděných testů na počátku, v průběhu a na konci intervenčního programu. Z výsledků šetření vyplývá, že intervenční pohybový program měl pozitivní vliv na psychomotorické a paměťové schopnosti seniorů a lze jej doporučit edukátorům pro práci s klienty této cílové skupiny.
Intervention motion program using psychomotor exercisesfor seniors
Keywords: intervenční program; motorika; paměť; psychomotorická cvičení; psychomotorika; senior; stáří; intervention program; motorics; memory; psychomotor exercises; psychomotor; senior; age