Spalné teplo a výhřevnost vybraných energetických trav stanovení na základě elementární analýzy - Sedláková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2017)
Obnovitelné zdroje energie jsou z velké části zastoupeny energií z biomasy, která je pak využívána mnoha způsoby. Mezi ty nejběžnější patří přímé spalování fytomasy s cílem výroby tepla. K těmto účelům je v mnoha případech pěstována lesknice rákosovitá, které by mohla konkurovat jiná, výkonnější energetická tráva Szarvasi-1. Cílem bakalářské práce je porovnat vhodnost vybraných energetických trav (Phalaris arundinacea L. a Elymus elongatus subsp. Ponticus cv. Szarvasi-1) k účelům přímého spalování z hlediska výtěžnosti energie z jednotky produkce i plochy v rámci různých intenzit hnojení.
Higher heating value and lower heating value of selected energy grasses - determination based on elementary analysis
Keywords: Fytomasa; lesknice rákosovitá; Szarvasi-1; spalné teplo; výhřevnost; Phytomass; Reed canary grass; Tall Weatgrass; higher heating value; lower heating value