Ödön von Horváth's Jugend ohne Gott - ein autobiographischer Roman? - Hazuchová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá románem Mládí bez Boha spisovatele Ödöna von Horvátha a jeho možnými autobiografickými prvky. Zkoumá tedy souvislosti mezi autorovým životem a tímto literárním dílem. První část této práce se koncentruje na pozadí vzniku románu. Shrnuje tak autorův život v souvislosti s historickými událostmi v letech 1933-1937. Zabývá se také vlastní historií vzniku tohoto díla. V neposlední řadě jsou zde uvedeny i dokumenty související s mladými lidmi v Třetí říši. Druhá část se už zcela koncentruje na analýzu otázky autobiografie. Počáteční kapitola pojednává o literárním žánru autobiografie a její románové formě. Nedílnou součást této práce tvoří také stručný obsah románu, který vedle životopisu autora tvoří základ pro následnou analýzu tématu této práce. Práce je zakončena obecnou literární analýzou.
Ödön von Horváth's Youth Without God - an autobiographical novel?
Keywords: Horváth; autobiografie; román; Jugend ohne Gott; Horváth; autobiography; novel; Jugend ohne Gott