Srovnání témat a motivů v českých a anglických pohádkách - Reegenová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá srovnávací analýzou konkrétních témat a motivů v tradičních českých a anglických pohádkách. Teoretický úvod, charakterizující pohádky obecně, vychází z myšlenek V. J. Proppa (struktura pohádky, funkce jednajících osob), A. van Gennepa (význam přechodových rituálů), B. Bettelheima (důležitost fantazie v psychoanalýze), C. G. Junga (význam archetypů) a J. R. R. Tolkiena (základní funkce pohádek). Těžištěm práce je vlastní srovnávací interpretace, zaměřená na porovnání vybraných témat (charakteristika postav, význam prostředí, úloha nadpřirozena v konfliktu dobra a zla, motiv zkoušky) a vycházející z textů J. Jacobse, K. J. Erbena a B. Němcové.
The Comparison of Themes and Motifs in Czech and English Fairy Tales