Analýza a výhled hospodaření obce - Švehlová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce zhodnocuje hospodaření obce Albrechtice nad Vltavou za období 2008 - 2013. Z vyhodnocených ukazatelů jsou sestaveny možné scénáře, jak by se mohly vyvíjet obecní příjmy a výdaje. Práce je rozděleně na dvě části. První část se zabývá teoretickou rovinou dané problematiky. Uvedené informace byly čerpány z odborné literatury či článků a sloužily pak k vypracování samotné analýzy a výhledu hospodaření obce. Jsou zde tedy řešeny problémy týkající se obce a její působnosti. V bakalářské práci je rovněž popsán obecní rozpočet, jeho charakteristika a skladba. Detailněji jsou uvedeny charakteristiky příjmů a výdajů obce a finanční analýzy. V druhé, praktické části jsou již zpracována konkrétní čísla, vycházející z výkazů obce Albrechtice nad Vltavou. Z vykázaných hodnot je sestavena finanční analýza, která charakterizuje současný stav obce. Následně jsou vytvořeny tři možné scénáře budoucího vývoje provozního salda obce. Tyto scénáře by měly posloužit jako podklad pro budoucí rozhodnutí o přijetí kapitálové investice.
Analysis and the community management's prospect
Keywords: působnost obce; orgány obce; rozpočtový proces obce; příjmy a výdaje obce; finanční analýza obce; Community operation; community authorities; community budget process; community incomes and expenses; financial analysis of the community