Projekt ekofarmy s využitím dotací z fondů EU - Švojgr, Václav (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem mé práce bylo seznámit s principy společné zemědělské politiky a s postupem hospodaření ekologického zemědělce na farmě na Klatovsku. Dále jsem chtěl poukázat na právní základ tohoto typu podnikání a na další varianty řešení pro možnou diverzifikaci činnosti zemědělce díky agroturistice. V práci jsou navrženy tři projekty, o které by mohl zemědělec žádat v rámci Programu rozvoje venkova tak, aby rozšířil svoji činnost. První projekt na vybudování vlastních jatek by měl podporovat princip partnerství, neboť zemědělec bude porážet dobytek i zemědělcům z okolí. Druhý projekt pojednává pouze o rozšíření současné produkce a zajišťuje kvalitu života zvířat, třetí projekt zajišťuje diverzifikovanou činnost v zemědělství, která by měla podpořit příjmy z podnikání.
Project of eco farm using the subsidies of the European Union funds
Keywords: Společná zemědělská politika; Program rozvoje venkova; ekologické zemědělství; projekty na rozvoj farmy; agroturistická farma; Common agriculture policy; Rural development programme; ecological agriculture; projects for farm development; agricultural tourism farm