Dostupnost, organizace a zdravotně - sociální benefity řízených pohybových aktivit dětí s disabilitou mentální, zrakovou a sluchovou (Komparace Středočeského a Jihočeského kraje - vyjma Prahy) - Kohoutová, Eva (Jihočeská univerzita, 2011)
V současné době dochází k dramatickému úbytku pohybu. Je tedy na společnosti, aby děti intaktní, ale i děti s disabilitou získaly široký přístup k pohybovým aktivitám. Cílem předkládané bakalářské práce je zjištění možností řízených volnočasových pohybových aktivit dětí s disabilitou mentální, zrakovou a sluchovou ve věkové kategorii 8 ? 15 let ve Středočeském a Jihočeském kraji. Byly použity tyto metody obsahová analýza, metoda dotazování, metoda komparativní a statistická analýza dat. Bylo zjištěno, že ve Středočeském kraji je více dětí s disabilitou než v kraji Jihočeském. Lepší podmínky ve Středočeském kraji mají děti s disabilitou zrakovou, což se dalo předpokládat, vzhledem k většímu počtu obyvatel a lepší dostupnosti k Praze. Překvapivě při školách jsou podmínky lepší v kraji Jihočeském. Lze vyvodit, že situace pro děti s výše uvedenou disabilitou není optimální. Lze doporučit školení pro instruktory, trenéry a rodiče v oblasti řízených volnočasových pohybových aktivit, které by se odehrávalo při fakultách vysokých škol.
Availability, organization and the health - social benefits of children controlled physical activities with mental, visual and DEF disability (Comparison of South Bohemia and Central Bohemia regions - except Prague)
Keywords: Disabilita mentální; disabilita zraková; disabilita sluchová; Středočeský kraj; Jihočeský kraj; aplikované pohybové aktivity a sport; řízení pohybových aktivit; Mental disability; visual disability; DEF disability; Central Bohemia Region; South Bohemia Region; applied physical activities and sport; controlled activity