Sexuální potřeby klientů domovů pro seniory z pohledu sester - Machová, Marie (Jihočeská univerzita, 2018)
V této bakalářské práci jsou stanoveny 2 hlavní cíle. První cíl si klade za úkol zjistit, jaké jsou sexuální potřeby klientů domovů pro seniory z pohledu sester. Druhý cíl se zaměřuje na zjištění toho, jaké postoje zaujímají sestry k sexuálním potřebám klientů domovů pro seniory. V návaznosti na stanovené cíle byly formulovány celkem 3 výzkumné otázky, které zněly následovně: Jaké jsou sexuální potřeby klientů domovů pro seniory z pohledu sester? Jaké postoje zaujímají sestry k sexuálním potřebám klientů domovů pro seniory? Jakým způsobem řeší sestry sexuální potřeby klientů domovů pro seniory? Empirická část bakalářské práce byla vypracována pomocí metod kvalitativního výzkumného šetření. Výzkumné šetření bylo uskutečněno technikou polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovor se skládal celkem z 21 otázek, které jsou zaneseny v příloze 2. Některé otázky byly v určitých případech obohaceny o otázky doplňující. Rozhovor byl rozdělen na 4 hlavní části: základní údaje o informantech, sexuální potřeby seniorů z pohledu sester, projevy sexuálních potřeb u klientů domovů pro seniory z pohledu sester a řešení sexuálních potřeb klientů v domovech pro seniory. Rozhovory byly nahrávány na diktafon a poté přepsány do písemné podoby. Následné zpracování rozhovorů proběhlo metodou otevřeného kódování pomocí techniky "papír-tužka". Výzkumný soubor byl tvořen všeobecnými sestrami pracujícími v příslušném období v domově pro seniory. Výsledky výzkumné části bakalářské práce jsou rozděleny na několik částí. První část výsledků prezentuje základní údaje o informantech. Druhá část je zaměřena na podrobný popis zjištěných výsledků. Prezentované výsledky jsou zpracovány v podobě kategorií a podkategorií. První kategorie se soustředí na zmapování pohledu sester na názor současné společnosti na sexualitu seniorů a nastiňuje osobní pohled samotných sester na sexualitu ve stáří. Následně se zaměřuje na faktory, které podle sester ovlivňují sexualitu seniorů, a na způsoby, kterými dochází podle názoru sester k uspokojování sexuálních potřeb ve stáří. Druhá kategorie poskytuje náhled na to, s jakými sexuálními projevy klientů se dotazované sestry již setkaly. Dále nastiňuje konkrétní pocity a reakce sester, které zažívaly v situacích, kdy bylo nutné sexuální potřeby klientů řešit. Třetí kategorie zkoumá, jak probíhá dotazování při příjmu klienta na různé aspekty sexuality v anamnéze. Následně se soustředí na to, zda dochází v domovech pro seniory podle sester k zachovávání soukromí klientů. Dále se snaží zmapovat, jaké konkrétní možnosti pro navazování důvěrnějších vztahů mezi klienty v příslušném domově pro seniory existují. Celá bakalářská práce byla pojata tak, aby objasnila postoj sester k sexuálním potřebám klientů domovů pro seniory a zjistila, jak sestry řeší sexuální potřeby těchto klientů.
Sexual needs of elderly home's clients from the perspective of the nurses
Keywords: Senior; sexuální potřeby ve stáří; domov pro seniory; sestra; postoje; Senior; sexual needs in senior age; home for elderly people; nurse; attitude