Analýza připravenosti HZS Pardubického kraje k řešení mimořádných událostí s CBRN látkami - Kožený, Petr (Jihočeská univerzita, 2015)
Významnou úlohu při řešení mimořádných událostí s použitím CBRN materiálu má chemická služba HZS ČR. Hasiči - technici chemické služby na HZS krajů plní úkoly v oblasti řešení mimořádných událostí s výskytem nebezpečných látek, jako je zajišťování provozuschopnosti speciálního vybavení, odborná příprava, nebo informační podpora, průzkum, dekontaminace, označování a vytyčování nebezpečné zóny apod. Pro plnění těchto úkolů musí neustále procházet průběžným vzděláváním a doplňováním znalostí. Velmi důležitá je v tomto směru pravidelná odborná příprava, která má sloužit nejen k výcviku a akceschopnosti jednotky PO jako celku, ale měla by být organizována podle zařazení hasičů. Ta musí v přípravě u služebních hodností asistent s náplní činnosti hasič jednotky HZS kraje respektovat fakt, že odborná příprava jednotek HZS krajů je současně v pětiletém cyklu přípravou k ověření odborné způsobilosti. Cílem předložené práce bylo vyhodnocení odborných znalostí hasičů - techniků chemické služby na jednotlivých územích odborech HZS Pardubického kraje a provést ucelené zhodnocení odborné přípravy, a to především přezkoušení pravidelné odborné přípravy formou testových úloh. Práce je rozčleněna na část teoretickou a část výzkumnou s hypotézou a metodikou výzkumu. V teoretické části je popsán pojem CBRN, úloha a nástroje pro spolupráci a koordinaci složek IZS, dále úloha HZS ČR při řešení mimořádných událostí s výskytem CBRN materiálu. V poslední části je technické vybavení HZS Pardubického kraje speciálními věcnými prostředky určenými pro zásah na CBRN materiál, zejména vybavení ochrannými, detekčními prostředky, analyzátory a prostředky radiačního průzkumu. V části práce je stanovena hypotéza, zda odborné znalosti hasičů - techniků chemické služby HZS Pardubického kraje jsou na úrovni odpovídající normám znalostí vydaných MV - generálním ředitelstvím HZS ČR. K ověření nebo vyvrácení hypotézy byla použita obsahová analýza modulu odborná příprava Intranetu HZS Pardubického kraje a zhodnocení struktury a výsledků testových úloh pro hasiče - techniky chemické služby. Testové úlohy jsou spolu s praktickým přezkoušením součástí každoročního ověření pravidelné odborné přípravy u HZS Pardubického kraje. Vlastní hodnocení odborných znalostí hasičů - techniků chemické služby proběhlo formou analýzy výsledků otázek v testových úlohách, které jsou v souladu s normami znalostí pro funkci hasič technické chemické služby. Otázky jsem rozdělil podle špatných odpovědí techniků chemické služby jednotlivých územních odborů za hodnocené období, a to od roku 2012, kdy proběhlo první testování, dále podle podskupin otázek, které jsou v souladu s normami znalostí. Výsledky ukazují rozdíly v úrovni u jednotlivých územních odborů HZS Pardubického kraje. Samotná struktura testových úlohy vykazuje podle výsledků závažné nedostatky, je nevhodně zvolená stejně jako názvy tematických okruhů, rozložení a počet otázek v jednotlivých podskupinách a jejich aktualizace. Současné testové úlohy dostatečně neprověřují potřebné a požadované znalosti hasičů - techniků chemické služby. Na základě zjištění plynoucí z tohoto šetření je zpracován návrh metodiky pro jednotný postup pro práci v Intranetu HZS Pardubického kraje - modulu odborná příprava. Takto vzniklá metodika by měla řešit jak kompetence a jednotný postup při tvorbě výukových materiálů a testových úloh, tak konkrétní garanty pro tvorbu a aktualizaci odborné přípravy u jednotlivých rolí v modulu odborná příprava. Pro samotné testování techniků chemické služby je navrženo nové rozložení tematických okruhů a jejich odborné zaměření a počet otázek vygenerovaný v testových úlohách. Nový návrh tematických okruhů bude přehledný, měl by umožnit konkrétní zaměření výukových materiálů a umožní technikům chemické služby HZS Pardubického kraje kvalitnější odbornou přípravu a podklady pro náročné ověření odborné způsobilosti.
Readiness analysis of HZS Pardubice region to extraordinary events solution with CBRN substances
Keywords: CBRN; Integrovaný záchranný systém; Hasičský záchranný sbor; hasič - technik chemické služby; CBRN; Integrated Rescue System; Fire Rescue Services; firefighter - HAZMAT team member