Umělý potrat a eutanázie jako součást tématu umírání a smrt v předmětu etika na středních školách - Sekyrková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá problematikou umělého potratu a eutanázie jako základní etické otázky tématu umírání a smrti. Teoretická část charakterizuje změny v akceptaci smrti v průběhu dějin, dále líčí představy pěti světových náboženství o posmrtném životě; popisuje, jak smrt vnímáme a prožíváme v jednotlivých vývojových etapách a obsáhle analyzuje etická témata interrupce a eutanázie. Celá tato část má sloužit jako výchozí materiál k tvorbě ukázek plánování vyučovacích hodin v předmětu "etika" na středních školách podle programu RWCT (Reading and Writing for Critical Thinking). Cílem je zde upozornit na aktuálnost a důležitost tématu, kde se žák prostřednictvím vyučování nejen seznámí s danou problematikou, ale dokáže ji i uchopit, kriticky o ni uvažovat, zhodnotit ji a vyvodit závěry pro své jednání.
The Abortion and Euthanasia as an Issue of the theme of Process of Dying and Death for the Lessons of Ethics on the Secondary Schools
Keywords: Umírání; smrt; potrat; interrupce; život; náboženství; počátek lidského života; potratové indikace; eutanázie; asistované suicidum; paliativní péče.; Process of dying; death; abortion; induced abortion; life; religion; the beginning of the life of human being; indication for abortion; euthanasia; physician assisted suicide; palliative care.