Případová studie dopadů závislosti na alkoholu - Matoušková, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce na téma Případová studie dopadů závislosti na alkoholu mapuje sled životních událostí u dlouhodobě abstinujícího muže, ke kterým došlo v poměrně krátkém časovém období. Předmětem této diplomové práce je studie lidí s touto nemocí, kteří mohou být více vnímaví k životním nástrahám, a proto neumí adekvátně reagovat na krize. Cílem této práce bylo zjistit, zda abstinující člověk ustojí nepřízeň osudu a pokud tomu tak není, jaká oblast jeho života je ohrožena. Hlavním cílem práce bylo zmapovat období krátce po propuštění ze zaměstnání. Úvod teoretické části se věnuje vymezení pojmů jako je alkoholová závislost, teorie a faktory vzniku závislostí. Další část práce se zabývá následky dlouhodobého užívání alkoholu a to nejen somatickými a psychickými, ale též sociálními, které s sebou dlouhodobá závislost na alkoholu přináší. Závěr teoretické části je doplněn o interpretaci pojmů relaps či recidiva a dále se věnuje problémům, které s sebou nedodržování abstinence přináší s doporučením možných způsobů odmítání alkoholu. Vlastní empirická část diplomové práce je zpracována metodou kvalitativního výzkumu, pomocí dotazování - technikou narativního rozhovoru. Data jsem zpracovala formou zakotvené teorie a následně vyhodnotila pomocí axiálního kódování a tato jsem rozdělila do čtyř časových pásem, kterými klient procházel a byl jimi ovlivněn. Hlavní výzkumná otázka zní: Jak změna zaměstnání ovlivňuje psychický a zdravotní stav, včetně rizika relapsu u abstinující osoby. Dílčí výzkumné otázky byly tři. První se týkala pozorování změny ve zvládání životních situací v léčbě a krátce po léčbě. Druhá otázka se věnuje zvládání životních situací v práci získané v rámci integrace a respondent zde nalezl nový směr v podobě nové práce a bydlení mimo domov v rámci resocializace. Poslední výzkumná otázka řešila zvládání životních situací po propuštění ze zaměstnání, kdy klient byl nějaký čas bez práce a zaměstnání, které mu bylo doporučeno, bylo finančně podhodnoceno. Provedeným výzkumem jsem zjistila, že není možné dělat předčasné závěry o zvládání krizových situací u osob se závislostním chováním. Jedná se o individuální záležitost každého jedince, jak se dokáže s životními problémy vyrovnat. Výsledky této práce mohou být přínosem pro ostatní klienty, se kterými budu v rámci své profese pracovat.
Case study the impact of alcohol dependence
Keywords: závislost; léčba; abstinence; relaps; addiction; treatment; abstinence; relapse