Uplatnění žen v podmínkách současného trhu práce na Benešovsku - Bártová, Marie (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá uplatněním žen v podmínkách současného trhu práce na Benešovsku. Důvodem, proč jsem si zvolila dané téma, je můj zájem o danou problematiku, kdy sama jako žena, která pochází z Benešovska, budu možná v tomto regionu hledat své pracovní uplatnění. Ve své bakalářské práci jsem zaměřila svoji pozornost na situace nezaměstnaných žen na Benešovsku a zároveň i na vlastní postoje těchto žen k této situaci. Práce se skládá z teoretické a praktické části. V teoretické části jsem definovala pojmy, které souvisí s nezaměstnaností příčiny nezaměstnanosti, rozdělení nezaměstnanosti, důsledky nezaměstnanosti. Zároveň jsem se zaměřila na pojmy, které jsou podstatné pro nezaměstnanost žen gender, feminismus, feminizace chudoby, postavení rodiny v dnešním světě a na státní politiku zaměstnanosti v oblasti rovných příležitostí. V neposlední řadě jsem charakterizovala benešovský region. V praktické části jsem si stanovila cíl objasnit nezaměstnanost žen na Benešovsku a postoj, který ženy k dané problematice zaujímají. Dále jsem si určila hypotézu, ve které předpokládám, že nezaměstnané ženy z Benešovska, bez dětí a s dětmi staršími šesti let, se cítí méně znevýhodněny na trhu práce než ženy z Benešovska s malými dětmi do věku šesti let. Tuto hypotézu se mi dle výsledků dotazníkovému šetření podařilo potvrdit. Následně jsem v praktické části popsala metodiku práce. Výzkum jsem prováděla: sekundární analýzou dat, dotazníkovým šetřením, a polostandardizovanými rozhovory, které posloužily k celkovému dokreslení tématu očima odborníků. Sběr dat probíhal na Úřadu práce České republiky kontaktní pracoviště v Benešově. Z výsledku je patrné, že ženy s malými dětmi do šesti let věku se cítí více znevýhodněny v podmínkách současného trhu práce na Benešovsku než ženy bez dětí, či s dětmi staršími šesti let. Významnou se, v potvrzení této hypotézy, stala například otázka, kde měly respondentky označit, zda se cítí zařazeny mezi skupinu nezaměstnaných, která je na trhu práce více ohrožena nezaměstnaností. Ženy s dětmi do šesti let se také častěji setkaly s dotazováním potencionálních zaměstnavatelů na jejich osobní život během přijímacích pohovorů.
Women's Access to Current Labour Market in the Benesov Region
Keywords: žena; Benešovsko; trh práce; nezaměstnanost; gender; Woman; Benesov Region; labour market; unemployment; gender